Från Disney till Avatar — cosplay förenar människor runt hela Finland

Cosplay, konsten att klä ut sig till en fiktiv karaktär inom populärkulturen, har blivit vanligare i Finland. Hobbyn för samman människor över hela landet och i år går det världskända evenemanget Comic Con av stapeln för första gången i Finland.

En ung kvinna utklädd till karaktären Helga Sinclair från den animerade disney filmen Atlantis.
Johanna Huhtanen som Helga Sinclair från den animerade filmen Atlantis – En försvunnen värld. Bild: Kyuu Eturautti, Regi: Moana.

Johanna Huhtanen började med cosplay hösten 2016 efter att ha sett bilder om ett cosplayevenemang på sociala medier som hen tyckte verkade roligt och intressant. 

Huhtanen hade precis också fått några nya vänner som delade intresset för ett visst tv-program och vännerna sysslade även med cosplay. När de uppmuntrade Huhtanen att testa på cosplay och bjöd med hen på cosplay-evenemanget ”Tracon” i Tammerfors så tvekade hen inte.

Jag fick genast en känsla av gemenskap, att jag var inbjuden, 

och att alla blir accepterade som de är.

Johanna Huhtanen


För Huhtanen är cosplay ett avslappnat sätt att träffa vänner runt om i Finland och ha det roligt. Sedan hen började har hen deltagit på evenemang minst en gång per år. Med undantag för pandemiåret 2021 när covid var på sin höjd och det inte ordnades några cosplayevenemang.

Det senaste cosplay-evenemanget som Huhtanen gick på var i januari på Desucon Frostbite som ordnas en gång om året i Lahtis.

Huhtanen brukar ta bilder med vännerna när de alla är utklädda, och ibland laddar de upp bilderna på sociala medier. Då och då kommer någon och vill ta bilder med Johanna när de känner igen karaktären och vill dela bilden med sina vänner. 

— Det brukar kännas bra, säger Huhtanen.

Ingen skräddare precis

Huhtanen påstår sig vara en lat cosplayer eftersom hen inte kan sy särskilt bra, men det verkar ändå vara ganska vanligt i cosplaykretsarna säger hen.

Jag köper kläder från lopptorget och modifierar dem i stället för att
köpa tyger eller dräkter från nätet. Det är också bättre för miljön.

Johanna Huhtanen

Diskussionen kring ”slit och släng” har ökat inom cosplaykretsar. Trenden går mot ett mer miljövänligt tankesätt. Huhtanen köper hela dräkter endast ifall kompisgänget har bestämt sig för något speciellt och hen annars inte skulle hinna göra en egen version klar i tid för evenemanget.

Här gör Johanna Huhtanen cosplay av prins Zuko från animerade serien Avatar: Legenden om Aang.
Bild: Cecilia A.

Ifall Huhtanen köper en hel kostym försöker hen återanvända dräkten igen så mycket det går. En hel dräkt med skor och kontaktlinser kan kosta runt 120 euro. Gör man enklare dräkter som man själv modifierar så kanske det räcker med 50 euro.

—  Man bestämmer själv hur mycket pengar man satsar. Det blir ett extra kreativt element när man gör sin egen version av en kostym, men på basis av ens favoritkaraktär, säger Huhtanen.

Barnsligt, men inte alltid barnvänligt

Johanna Huhtanen medger att det är lite barnsligt att klä ut sig, men säger också att alla behöver lite barnslighet i livet. Hen har inget emot att fortsätta i samma stil i fem eller tio år. Huhtanen känner flera som är över 40 år som fortfarande är aktiva inom cosplay.

Huhtanen i cosplay som Julian Devorak från spelet Arcana.
Bild: Cecilia A.

Desucon Frostbite som Huhtanen besökte i början av året har en åldersgräns på 18 år. Även om cosplay kan verka barnsligt så finns det också många element som inte passar för barn, säger Huhtanen.

—  Ifall en filmskapare har uttryckt sig olämpligt eller transfobiskt så kanske man inte vill klä ut sig till någon av filmskaparens karaktärer, säger Huhtanen.

Det finns också en del vuxenhumor och kläder som inte lämpar sig för barn. Ändå kan de yngre deltagarna vara så unga som nio år. I sådana fall måste man skydda barnen, säger Huhtanen.

Gemenskapen är det viktigaste

Det viktigaste för Huhtanen med cosplay är den goda stämningen och samhörigheten. Hen uppskattar att människor från hela Finland samlas kring en hobby som de uppskattar. 

Det finns också många som vill stödja konstnärerna som är med på evenemangen som säljer alster, som till exempel planscher och klistermärken.

— Det finns cosplayloppis på nätet där man kan köpa billiga dräkter ifall man bara vill testa. Man kan också gå till en maskeradaffär och testa olika dräkter. Cosplay är lite som halloween, fast året runt, säger Huhtanen.

Huhtanen uppmanar alla som är intresserade att prova på cosplay.
Det finns också många evenemang som är gratis dit man kan gå ifall cosplay intresserar.