Franska protester blir värre – unga oroliga för framtiden

Folket i Frankrike fortsätter att protestera. Protesterna, som pågått i flera månader, gäller en kontroversiell, ny lag som innebär en höjning av pensionsåldern från 62 till 64 år. Den här lagen påverkar både gamla och unga. Franska Sabrina Bahmouchi ger en inblick i ilskan som tagit över landet.

Första maj-protesterna i Frankrike var bland de våldsammaste hittills. Cirka 300 personer greps och mer än 100 poliser skadades. Saker kastades mot poliserna som svarade med tårgas. Privata byggnader vandaliserades. För första gången använde polisen drönare för övervakning. 

Smocka har pratat med Sabrina Bahmouchi, som är en 22-årig studerande från Montpellier. Hon har hållit sig borta från protesterna men förstår ilskan som tagit över landet.

– Att kunna pensionera sig först när man är 64 år är löjligt. Jag tänker speciellt på byggarbetare eller hälsovårdare, hur kan de jobba ända tills de är 64? Bara för att få det allra minsta man behöver för att leva? Det säger oss bara att vi är tvungna att jobba tills vi dör.

Bahmouchi är orolig över den växande ilskan. Hon känner sympati för dem som protesterar men oroar sig för hur unga kommer att påverkas.

– Den yngre generationen tampas med många mentala hälsoproblem, så bara tanken på att man måste gå igenom allt det här känns bara utmattande. Vi tänker redan på att vi måste jobba tills vi blir gamla, säger Bahmouchi. 

De största konflikterna under månadsskiftet skedde i Paris. Även i Rennes, Nantes och Lyon förekom våldsamheter. Fackföreningarna uppger att över 2 miljoner människor deltog i protesterna men de franska myndigheterna hävdar att siffran är under 800 000.

Bahmouchi ser ingen snabb lösning på den eskalerande situationen men hon har fortfarande hopp för folket.

– Ärligt talat, jag har ingen aning. Situationen är så hektisk och människor är så extremt arga att allt bara ser rörigt ut. Å andra sidan litar jag på styrkan att gemensamt frambringa förändring.

President Macron stiftade lagen i mitten av april fastän protester mot förslaget hade pågått i flera månader. Fackföreningarna uppmanade till större protester den 1 maj, den internationella arbetardagen.

Presidenten fortsätter att vara hårt pressad av det franska folket. Han närvarade på den franska cupfinalen i fotboll förra lördagen och möt  tes av åskådare som viftade med röda kort mot honom. Bahmouchi menar att Macron blev vald till president bara för att högerextrema motståndaren Marine Le Pen inte skulle komma till makten.

– Det är som det som hände med Biden och Trump i USA; man måste välja det mindre onda alternativet. Eftersom jag är en färgad kvinna var Macron det mindre onda alternativet.

Lagen har nu trätt i kraft och Macrons popularitet har störtdykt. Pensionsreformen lagstiftades genom artikel 49.3, vilket innebär att regeringen kan driva igenom en lag utan omröstning. Macron menar att lagförändringen är nödvändig för att stärka Frankrikes ekonomi.

Inrikesministern Gerald Darmanin vill upprätthålla ordningen och kräver stränga straff för dem som vandaliserar. Han fördömde och beskrev demonstranterna som ”extrem-vänster” till L’Agence France Press.

Generalsekreteraren för Frankrikes största fackliga organisation CFDT (Confédération Francaise Democratique du Travail) är Laurent Berger.

Till Al Jazeera säger han att protesterna visar att rörelsen ännu är stark och att det är ett tecken på att förbittring och ilska inte minskar.

President Macron är alltjämt avvisande mot de växande protesterna för att skydda sin reform. Inget pekar dock på att människor kommer att acceptera den nya lagen.

Senaste nytt