Video: TV ännu populärt — streamingtjänster vid sidan om

    Ur Finnpanels statistik över finländarnas TV vanor under 2016 kommer det fram att TV ännu idag håller sin plats i det finländska hemmet. Stora ändringar har inte skett, även om det spekulerats mycket om hur framtiden för TV kommer se ut, eller om den över huvud taget kommer ha en framtid.

    Många har den bilden att TV inte har en framtid, som tror att nätet och tjänster som Netflix tar över. Statistiken visar ändå annat. TV har behållit sin popularitet, och de flesta finländare är intresserade att se aktualiteter och stora händelser via TV, t.ex. fotboll och ishockey VM, olympiad, självständighetsbal och presidentval. Finländare är även intresserade av inhemsk fiktion och program med finländska kändisar, som t.ex. Vain elämää.

    Finländare spenderar i genomsnitt 2 timmar 52 minuter per dag på att se på TV, bara 2 minuter mer än statistiken visar för 2008. Däremot har sättet hur man ser på TV ändrat en aning, och genom vilka medier man ser på TV program.

    Allt flera ser på tv program via kanalernas nättjänster(Areena, MTV katsomo, Ruutu) Det populäraste är att se på programmen via dator, vilket över 40 procent av tittarna gör. Även tabletter och smarttelefoner används mycket, nästan 50 procent, istället för den traditionella tv-skärmen.

    Flera program har nått nya rekord gällande antalet tittare. Självständighetsdagens slottsbal håller fortsättningsvis sin plats som det mest sedda programmet under hela året, slottsbalen nådde 2 618 000 tittare, vilket är ett nytt rekord. Andra plats tar självständighetsdagens nyhetssändning på TV1. Finland-kanada matchen i ishockey VM tar tredje plats med 2 305 000 tittare. Även finalen i X factor UK där Saara Aalto uppträdde gjorde rekord och nådde 1 335 000 tittare.

    Grafik: Vera Koskeli

    Marko Ala-Fossi, lektor på Tammerfors universitet och radioforskare tror att den pågående trenden att se på TV via kanalernas nättjänster kommer fortsätta.

    -TV-tittandet i Finland kommer nog ändå inte att genomgå några radikala förändringar. Mobildatapriserna är relativt låga i Finland jämfört med många andra länder. Priserna kommer spela en stor roll för hur utvecklingen kommer se ut och ge riktning för dess framtid, säger Ala-Fossi.

    Även om många unga väljer att se på TV via nätet istället för den traditionella TVn, tror Ala-Fossi att det fortsättningsvis finns många som föredrar att se på TV precis som de gjort tidigare. Ala-Fossi säger att man tydligt kan märka ändringar bland unga, men långsiktigt så kommer dessa inte att kunna ersätta den traditionella TVn.

    Skribent: Vera Koskeli

    [poll id=”5″]