Skyddsmasker för tio miljoner är odugliga

Inga skyddsmasker som Försörjningsberedskapscentralen FBC har köpt av affärsmannen Onni Sarmaste och skönhetsföretagaren Tiina Jylhä duger för någon slags användning, meddelar FBC.

FBC beställde skyddsmasker menade för sjukhusbruk för en vecka sedan. Efter en kvalitetskontroll har det klarnat att de inte uppfyller kraven för att användas i sjukhus. 

Då trodde man att de skulle kunna användas inom socialvården, men nu är det klart att de inte heller duger för socialvården eftersom maskerna ger allergiska reaktioner och luktar konstigt.

Försörjningsberedskapscentralen betalade totalt tio miljoner euro för de oanvändbara maskerna.

Centralkriminalpolisen ska utreda omständigheterna kring köpet. FBC:s VD Tomi Lounema tvingades avgå som följd av den misslyckade affären.

Källa: Yle, Polisen

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!