”Passar för alla med ett par fungerande händer” – Efterfrågan på garn sticker ut då finländare prövar på nya hobbyer

Intresset för stickning har ökat mycket under coronapandemin. I podcasten Intresseklubben Antecknar berättar Kalle Grönroos hur det gick när han i en veckas tid lärde sig sticka. 

Då grupphobbyer ligger på is söker sig många till hobbyer som man kan hålla på med på egen hand. Stickning är en av hobbyerna vars popularitet har ökat flerfaldigt, och det märks i garntillverkarnas försäljning.

– Det bästa med att sticka är den otroligt tillfredsställande känslan av att ha tillverkat något själv som man faktiskt kan använda, säger Markus Haakana som är chef för onlinetjänsterna på Novita, och som själv har stickat i nio år. 

Under coronapandemin har intresset för stickning ökat mycket. I februari skrev Yle om att det isländska spinneriet Ístex säljer slut många av sina garn och färger och att efterfrågan i Finland är större än i USA. Novita, som är Nordens största garntillverkare, har även märkt av intresset för stickning, och deras nätförsäljning har ökat med 50 procent.

– Stickning medför tröst och trygghet mitt i osäkerheten. Man kan nästan säga att stickning är dagens mindfulness, säger Novitas VD Daniela Yrjö-Koskinen och marknadsförings- och kommuikationschef Linda Permanto i en intervju för Ilta-Sanomat.

Ifall man är intresserad av att börja sticka, lönar det sig att hålla ett par saker i minnet. Haakana delar med sig av några tips:

– Det tar två veckor av tragglande för att komma förbi det jobbiga. Efter det börjar det kännas okej. Man ska börja med tillräckligt tjockt garn, då blir man snabbare färdig och då är det roligare. Man ska också börja med något som man inte behöver använda, och inte lova åt ens mamma eller flickvän att de ska de få ens första projekt som gåva, säger han.

– Ge det två veckor av regelbundna försök, så vågar jag med ganska stor säkerhet säga att man kommer igång.

Lyssna på podcasten Intresseklubben Antecknar för att höra hur det gick när Kalle Grönroos skulle komma igång med stickning.

Senaste nytt