”Skyddsutrustningen var den största omställningen” – Så här ser livet ut som sjuksköterska i en pandemi

Anna-Maria Biorac-Haaja har jobbat på Mejlans sjukhus som sjuksköterska i över 30 år. Förra året förändrades hennes arbetsbild radikalt då hennes avdelning blev en intensivvårdavdelning för coronapatienter.

För ett år sen blev vardagen hektisk för vårdpersonalen vid Mejlans sjukhus. De blev tvungna att på snabb tidtabell rusta om – och flera avdelningar fick ta emot coronapatienter. Anna-Maria Biorac-Haaja är en av de sjuksköterskor som fick byta avdelning från hjärtkirurgiska intensivvårdsavdelningen till intensivvårdsavdelningen för coronapatienter.

– Det betydde stora förändringar i arbetsbilden. Skyddsutrustningen var den största omställningen. Den gör att jobbet känns tungt då man svettas och inte lika lätt kan gå och exempelvis ta ett glas vatten, säger Biorac-Haaja.

Då Biorac-Haaja gör sig redo för en vanlig arbetsdag på coronaavdelningen måste hon förbereda sig genom att ta på sig skyddsutrustningen i en specifik ordning. Efter att mössan, ansiktsmasken, visiren, rocken och handskarna lagts på kan jobbet börja. Sjuksköterskorna har blivit noggrant skolade för att på ett korrekt sätt klä på sig skyddsutrustningen. Skulle skyddsutrustningen kännas obekväm under dagen är det inte heller lätt att åtgärda. Ifall glasögonen sitter fel får man vänta tills nästa paus, eftersom corona kan spridas ifall man på fel sätt rör utrustningen.

mejlans triangelsjukhus
Mejlans sjukhus har tagit emot coronapatienter. Bild: Isabella Haaja

”Förstås känner man sig rädd för att själv få smittan”

Då coronaviruset började spridas världen över kände sig Biorac-Haaja orolig över intensivvårdens kapacitet. Hon visste att intensivvårdsplatserna var begränsade. Läget lugnade ner sig efter våren och under sommaren och hösten kunde Biorac-Haaja återgå till jobbet på hjärtkirurgiska avdelningen. Nu har läget förvärrats och Biorac-Haaja gör slumpmässiga arbetsturer på corona-intensivvårdsavdelningen.

Känner du dig någonsin rädd för att få corona?

– Förstås känner man sig rädd för att själv få smittan. Speciell oro känner jag för min familj och mina anhöriga. Det är en mycket smittosam sjukdom som påverkar alla olika.

sjuksköterska i skyddsutrustning
Skyddsutrustningen gör det svårare att dricka ett glas vatten eller gå på paus. Bild: Anna-Maria Biorac-Haaja

Inga coronatillägg

Coronatillägg har inte varit aktuellt för finländsk vårdpersonal. Flera europeiska länder har betalat ut coronatillägg åt de som jobbar inom vården, men sköterskorna i Finland har fått nöja sig med kaffe och blommor. Biorac-Haaja påpekar att även om det är trevligt att företag och organisationer vill stöda vårdpersonalen, så motsvarar det inte en lönehöjning.

Det finns i dagsläget inga planer på att HUS kommer höja vårdpersonalens lön, eller att staten kommer bidra med coronatillägg. Vårdbranschen har länge lidit av resursbrist, och Biorac-Haaja gissar att pandemin förvärrar situationen.

– Jag är själv fortfarande motiverad i mitt jobb, men jag tror att pandemin kan leda till utmattning hos vissa sjuksköterskor. I värsta fall kanske de säger upp sig.

sjukskötare utanför sjukhus
Biorac-Haaja väntar fortfarande på sin andra vaccindos. Bild: Isabella Haaja

Väntar på andra dosen vaccin

I Finland började vaccineringen mot coronaviruset vid årsskiftet, och i nuläget har 1,13 miljoner finländare fått första dosen vaccin. Det är betydligt färre, knappa 100 000, som fått sin andra vaccindos. Biorac-Haaja väntar fortfarande på sin andra dos.

– Jag tycker att vi borde ha fått vaccin tidigare. Jag sköter inte längre coronapatienter dagligen utan bara ibland. Men också andra patienter kan ju bära på smittan omedvetet.

Biorac-Haaja fick Pfeizers vaccin och berättar att hon inte fick några biverkningar. Hon medger att hon var lite nervös då hon var bland de första som fick vaccinet i Finland, men att vaccinationen gick bra. Andra dosen ska hon få i morgon.

Senaste nytt