test

Allt färre söker sig till vårdutbildningar på yrkeshögskolenivån

Antalet förstagångssökande till finsk- och svenskspråkiga vårdutbildningar på högskolenivå har minskat jämfört med tidigare år, visar statistik från utbildningsstyrelsen.

I vårens gemensamma ansökan hade 279 personer en svenskspråkig vårdutbildning på yrkeshögskolenivå som sitt förstahandsval. Det är mindre än ifjol då antalet var 387 och innan coronapandemin 2019, då vårdutbildingar hade 438 ansökare.

Regeringen har försökt kompensera bristen av vårdare genom att öka kvoten för förstagångssökande inom sjukskötarutbildningar. Förstagångsplatserna ökades med 726 platser under åren 2020–2021 och i år ytterligare med 630.

Jari Savolainen som är utbildningsansvarig för sjukskötarutbildningen vid yrkeshögskolan Arcada, säger till Svenska Yle att hur branschen porträtteras i offentligheten kan ha haft en inverkan på det minskade antalet sökande. Enligt Savolainen har man glömt lyfta fram det fina inom vården och fokuserat mer på det negativa.

Engelskspråkiga vårdutbildningar har fler ansökare än tidigare. Eva Matintupa på Novia berättar att ökningen beror till en stor del på att nybörjarplatserna är flera. Många av sökarna kommer från Afrika och Asien.

 

Källa: Svenska Yle

Senaste nytt