Beslut i Natofrågan inom kort och försvarspolitisk redogörelse – här sammanfattar vi onsdagens försvarsnyheter

Idag har Finlands säkerhetsläge och eventuellt Natomedlemskap varit på tapeten. Finlands och Sveriges statsministrar träffades i Stockholm på onsdagseftermiddagen. Dessutom presenterade statsrådet en försvarspolitisk redogörelse som kommer att behandlas i riksdagen efter påsk.

Finlands Natobeslut kommer fattas inom några veckor, meddelade Finlands statsminister Sanna Marin under en presskonferens tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Under presskonferensen var Marin och Andersson eniga om att länderna måste ta alla för- och nackdelar i beaktande innan man fattar ett beslut i Natofrågan.

Den ökade hotbilden från Ryssland, i samband med invasionen i Ukraina, har lett till att Nato-diskussionen blivit högaktuell. Marin meddelade att en rapport angående medlemskapet kommer att behandlas efter påsklovet. Också Andersson meddelar att partierna i riksdagen gör en analys av det nuvarande läget samt möjliga utfall.

Regeringen uttalar sig om säkerhetsåtgärder

Idag har också Finland regering presenterat en försvarspolitisk redogörelse. Redogörelsen behandlar den förändrade säkerhetsmiljön och berör säkerhets- och försvarspolitiken, försörjningsberedskapen och olika former av hot från Ryssland. 

Redogörelsen, som ska stödja beslutsfattandet angående Natomedlemskap, har sammanställts av presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott. Den presenterades tidigare idag av utrikesminister Pekka Haavisto, försvarsminister Antti Kaikkonen och inrikesminister Krista Mikkonen inför riksdagen.

Finlands president Sauli Niinistö kommenterade regeringens redogörelse.

– Finlands säkerhet är inte längre självklar, sa Niinistö i en intervju för Yle. 

Niinistö tog inte själv någon ställning till Natofrågan, och tillade att regeringen och sakkunniga experter riksdagen grundligt går igenom säkerhetsrisker och eventuella konsekvenser av ett Natomedlemskap. 

Niinistö hoppas att riksdagen behandlar ärendet snabbt men grundligt.

Senaste nytt