Finland är måltavla för rysk propaganda

Ryssland svartmålar finländska medier och sprider falsk information om den finländska försvarsmakten. 

Ryssland sprider desinformation om Finland. Fyra finska medier anklagas för censur, däribland Yle. Det är en rysk trollfabrik som går under beteckningen ”Cyber front Z” som har spridit falsk information om finländska medier. Till mediehusens anställda  har kanalen dessutom skickat meddelanden som uppmanar dem att fråga sina chefer ”hur länge de tänker dölja sanningen om brotten som regeringen i Kiev har begått”.

Dessutom uppger Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén för HBL att ryska medier hävdar att finska arméns stridsvagnar är på väg mot ryska gränsen. Försvarsmakten dementerar påståendet, och förklarar att vagnarna förflyttas till Säkylä och Niinisalo i västra Finland för en vanlig stridsövning.

Finland var inte det enda landet som blev svartmålat av Ryssland. Fem andra länder nämndes också av trollfabriken: USA, Frankrike, Italien, Polen och Tyskland.

Källa: Yle, HBL

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!