Finlandssvenskarna skeptiska mot Nato-medlemskapet – Smockas följare tycker till

52 procent av finlandssvenskarna säger ja till Nato-medlemskap, visar Svenska Yles och Magmas nya enkät som publicerades idag. Våra följare har blandade åsikter om frågan och många har bekymmer över vad medlemskapet skulle innebära i praktiken.

Sanna Marin och Sveriges stadsminister Magdalena Andersson diskuterade Nato-medlemskapet och ett fortsatt nästa samarbete på presskonferensen idag klockan 13:10. Även den försvarspolitiska redogörelsen kring medlemskapet presenteras för riksdagen idag. 

Vi frågade våra följare på Smockas Instagramkonto vad de hade för åsikter om att Finland skulle gå med i Nato. Åsikterna var blandade och många oroade sig över hurdana följder medlemskapet kunde föra med sig.

”Det är onödigt att provocera Putin i det nuvarande läget”, skriver en av Smockas Instagramföljare.

 ”Det kan vara smart att gå med i framtiden, men att man skulle gå med nu skulle kanske bara provocera Ryssland och kan leda till ett krig som kunde ha undvikits.”

I den nya enkäten som har gjorts av Svenska Yle och Magma, och som 600 finlandssvenskar deltog i, framgår det att 52 procent av finlandssvenskarna vill gå med i Nato. Det är hela 10 procent lägre än finländarna överlag. Andelen som motsätter sig medlemskap är även lägre hos finlandssvenskarna, endast 13 procent.

Grafik: Lina Nystrand

Det lägre stödet hos finlandssvenskarna kan bero på den starka kopplingen till Sverige, där debatten om Nato är mycket mer osäker än vad den är i Finland.

I en omröstning  på vår Instagram svarade hela 66 procent av våra följare att de tror att Nato-medlemskapet skulle vara bra för Finlands säkerhet. 

”Tidigare har jag ansett att ett Nato medlemskap skulle vara onödigt. Vi har redan goda diplomatiska kontakter till Väst och det skulle bara vara att reta upp Ryssland i onödan. Men nu har Ryssland visar att de är ett hot på riktigt, därför tycker jag att vi skall ansluta oss.”

 

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!