Utbytesstudent i Paris: Franska presidentvalet förvånansvärt osynligt

Just nu är Frankrike mitt i ett presidentval och första omgången avgjordes i går. Vi har talat med utbytesstuderande Lina Frostdahl som har följt valet från Paris.

Studerande ler mot kameran och står framför eiffeltornet
Utbytesstuderande Lina Frostdahl i Paris. Bild: Privat

Det är Frankrikes sittande president Emmanuel Macron, från partiet LREM,  som nu tävlar mot ytterhöger politikern Marine Le Pen i en andra valomgång.

Macron fick 27,6 procent av rösterna och Le Pen landande på ett stöd på 23,4 procent. 

– Jag hade förväntat mig att presidentvalet skulle synas mera när man rör sig på gatorna, men det har synts väldigt lite, säger Lina Frostdahl som är en finlandssvensk utbytesstudent i Paris.

Frostdahl studerar vid Svenska Social- och kommunalhögskolan och är nu på utbyte vid Science Po som är ett samhällsvetenskapligt universitet i Paris. Universitet har fått besök av presidentkandidater och valvakor har ordnats för studeranden. 

– Eftersom jag studerar samhällsvetenskaper här, så har valet märkts tydligare i mina kretsar, säger Frostdahl.

Macron har inte drivit någon storslagen kampanj eftersom valteamet uppskattat att hans presidentstatus ska ge tillräckligt med stöd. Le Pen har däremot turnerat i mindre orter i sju månader för att nå ut sitt budskap.

Frostdahl tror att kriget i Ukraina kan ha påverkat att valet inte fått lika mycket synlighet, men på sociala medier har hon däremot märkt mer aktivitet. 

– Många kandidater har försökt nå unga, bland annat via TikTok, där har Macron nästan 3 miljoner följare, säger Frostdahl.