Finland fortsätter att använda Astra Zenecas vaccin

Institutet för hälsa och välfärd THL meddelar att man fortsätter användningen av Astra Zeneca på samma sätt som hittills. Vaccinet, som har orsakat ovanliga blodproppar ges endast till personer som fyllt 65 år.

vaccin
Finland väljer att fortsätta använda Astra Zeneca för över 65-åringar. Bild: Mat Napo/Unsplash

Astra Zenecas coronavaccin har orsakat blodpropp för tre personer i Finland. Ändå fortsätter man i Finland att vaccinera över 65 åringar med det, eftersom man inte har upptäckt att det skulle öka på risken av blodpropp för den generationen, rapporterar THL. Den yngsta som fått en blodpropp av vaccinet är en 20-åring. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts professor Riitta Lassila säger att reaktionen kan ske för vem som helst, men att det är frågan om en väldigt sällsynt koagulationsstörning.

Andra dosen kan ges med ett annat vaccin

För dem som fyllt 65 år ger man även andra dosen med Astra Zenecas vaccin. Däremot kan under 65-åringar som redan fått sin första dos av Astra Zeneca få sin andra dos av ett vaccin från ett annat bolag.

Danmark slutar användningen av Astra Zeneca

Danmark var ett av de länder som pausade användningen av Astra Zeneca. Nu tar landet bort vaccinet helt och hållet från planen.

Källa: Yle & MTV Uutiset