test

Studerande väljer att festa trots corona

Polisen har rapporterat om flera fester med studeranden under de senaste veckorna i Vasa. Som mest har 50 personer påträffats.

Ett antal fester och större sammankomster med ungdomar har förekommit i Vasa under de senaste veckorna. De har främst rört sig om fester i lägenheter och på parkeringar, men även i tvättstugor. Polisen har konstaterat att det oftast handlar om fester med utländska utbytesstuderanden, men fester bland andra studeranden förekommer också.

Sara är studerande i Vasa och har deltagit i flera fester under våren som innefattat mer än tio personer, vilket är den gällande rekommendationen på antalet personer för en privat tillställning i Vasa.

– Folk kommer och går på festerna, men som mest har det nog varit runt 30 personer på samma plats, säger Sara.

Fester har uppstått efter distansevenemang som olika studentföreningar och skolor i Vasa ordnat, men fester utanför studielivet har också förekommit. I privatpersoners lägenheter är var det främst uppstår fester.

– Tanken är inte från början att det ska komma så mycket folk, men ordet sprids i studiekretsarna och efter att en distanssits är slut vill man gärna fortsätta kvällen och träffa andra, säger Sara.

Längtan och saknaden efter social samhörighet och att få leva det normala studielivet igen, är det som enligt Sara är största faktorn till att såna här fester uppstår. Rädslan för att lämna någon utanför är också en orsak.

– Studeranden är väldigt frustrerade över situationen och många orkar inte upprätthålla de strikta rekommendationerna nu efter ett år. Man saknar studiekompisarna och många studeranden känner sig ensamma.

Vid ett tillfälle i Vasa har polisen rapporterat att de behövt gripa festdeltagare som inte lytt polisens befallningar.

– Ingen har gripits på de fester jag har deltagit i. När polisen har avbrutit en fest så har alla lugnt lämnat lägenheten och åkt därifrån, säger Sara.

Sara säger att majoriteten av studerandena i Vasa inte går på den här typen av fester och att många tar sitt ansvar på distansevenemangen och umgås enbart i små grupper hela kvällen. Hon säger också att de hon själv festar med är nästan alltid samma personer.

– Vi som festar tillsammans träffas ändå sinsemellan i vardagen på gymmet eller när vi pluggar. Det är sällan någon helt utomstående är på festerna.

Sara heter egentligen något annat, men vill hållas anonym i intervjun.

Senaste nytt