test

Uteträning motiverar spelare i Kimito

Fastän det är ett horribelt vårväder med snöslask så klagar ingen på Amosparkens fotbollsplan i Kimito. Det äldsta pojklaget i Kimito Sportförening RF som spelar i distrikten i serien för 06-födda har äntligen fått börja träna som ett lag ute tillsammans under coronapandemin. På grund av att de inte ännu direkt kan spela fotboll, får de nöja sig med att träna med varandra och hålla de restriktioner som har betonats i och med coronapandemin.

Tidigare har laget tränat på distans. Tränaren hade gett ut ett schema som spelarna skulle följa men nu är de alla ute tillsammans igen. Lagets tränare Markus Dahlbom förklarar att de skulle rapportera till honom om vad de hade gjort under sina individuella träningar.

Jag gjorde ett veckoprogram åt dem att de skulle fara på länk tre gånger per vecka och sköta lite muskelkondition på egen hand i mars där de sen rapporterade själva till mig om vad de gjort, säger Dahlbom. 

Dahlbom är lagets tränare och har varit tränare i tio år. Han har tränat både seniorer och juniorer. Själv har han också spelat i 16 år. Dahlbom har spelat runt omkring i Finland, bland annat i Hangö, Sagu och Åbo. Laget som han nu tränar är det äldsta laget inom KSF och har lite olika åldersklasser. De yngsta spelarna i laget är tolv år gamla och de äldsta spelarna i laget är 15 år gamla.

Det här laget som jag nu har här är det äldsta laget i KSF och har fyra åldersklasser i sig. Där är från -05 till -08 så det är en ganska bred åldersklass. En del har spelat på stor plan där man spelar elva mot elva och en del har spelat åtta mot åtta så det är ett hybridlag.

Tränaren Markus Dahlbom framför en fotbollsplan.
Markus Dahlbom tycker att det är skönt att vara ute och träna igen. Bild: Casimir Donner

Laget har haft få möjligheter att få träna under vintern. Den största delen av träningen har varit på distans. När de har kunnat träna tillsammans har de varit tvungna att hålla avstånd och inte vara i närkontakt med varandra. De håller två meters avstånd ifrån varandra och är de inomhus så använder de sig av munskydd när det går. De håller också noga koll på att ingen delar sin vattenflaska eller gör något som skulle öka risken att någon skulle kunna bli nersmittad. 

I januari och februari tränade vi muskelkondition en gång i veckan och lite fotbollstennis som inte kräver kontakt. Vi eftersträvar att hålla två meters avstånd. De är sådana övningar som vi gör, förklarar Dahlbom.

Oklart när laget får spela matcher

På grund av coronapandemin så är situationen med matcher väldigt osäker. Seriestarten brukar vara i april men det har kommit ett beslut av Finlands bollförbund att den ska flyttas fram till maj. Det är också osäkert om seriestarten kommer att ske i maj eller om den måste flyttas längre fram. Om den flyttas fram alltför långt finns det risk att det inte blir några matcher under sommaren utan de blir istället nästa år.

Under början av förra sommaren kom matcherna med kort förvarning så det har varit lite spänning inom laget när de skall spela eller inte, och när de ska förbereda sig för matcher. Situationen när det gäller matcher är ännu ganska oklar. Det skapar en väldigt stressig situation för hela laget när de inte alltid hinner förbereda sig för matcherna så mycket som de skulle vilja, berättar Dahlbom.

Så som det ser ut nu så börjar det i maj. Men vi vet ju ingenting, vi var i kontakt med bollförbundet och de sa att det kan komma en match med två veckors förvarning. Med tretton- till femtonåringar som tränar själv så kan det vara lite utmanande med en så kort varsel. 

Trots en annorlunda form av träning så håller lagandan

Spelarna i laget tycker att coronan inte har haft någon direkt påverkan på deras psykiska hälsa. Deras sociala liv har däremot påverkats. För många av dem är fotboll en av de största sociala aktiviteterna där de träffar sina kamrater under pandemin. Annars är de endast hemma och kan inte direkt komma ut för att göra sådant som man vill göra med kompisarna i den åldern. Eftersom träningarna har skett på distans så har det inte varit möjligt för dem att spendera tid med sina kompisar.

Nog var det lite tråkigt när man inte fick se kompisarna, säger Melvin Dahlbom.

Dahlbom är 12 år gammal och en av de yngre medlemmarna i laget. Fotboll har länge varit ett intresse samt en hobby för honom och han har spelat i sex år.

Rasmus Heikkilä, Albert Lindström, Melvin. Dahlbom och Sakarias Ek mot en röd husvägg.
Rasmus Heikkilä, Albert Lindström, Melvin. Dahlbom och Sakarias Ek tycker att det är roligt att få träna med sina kompisar igen. Bild: Casimir Donner

Energinivån var nu mycket bra när de alla får komma ut igen och träna med varandra. Det var roligt att få träna med kamraterna och deras laganda har inte förändrats fastän de inte på en lång tid har kunnat träna tillsammans. De tyckte också att det var skönt att få komma ut och träna igen istället för att vara inomhus eller för sig själv.

Det känns roligt att få träna tillsammans igen och ha mera plats att träna på än inomhus, säger Rasmus Heikkilä. 

Heikkilä är 13 år gammal och har spelat fotboll största delen av sitt liv. 

Inte skulle jag säga att lagandan har blivit något sämre utan nog är den lika bra som den alltid har varit, säger Sakarias Ek

 Ek är 13 år och har spelat sen han var fem år gammal.

Tränaren Dahlbom tycker inte heller att lagandan verkar ha blivit påverkad av coronasituationen. Han tycker till och med att den har blivit starkare under pandemin. Isoleringen har gjort att medlemmarna i laget alltmera velat komma och spela när det annars inte direkt går att utöva så många sociala aktiviteter. För de flesta av dem så är skolan och träningen de enda platserna som de har möjlighet att se sina kamrater.

De har ju inte annars heller kontakt med folk så det har bidragit mycket till att de har velat komma och spela. De är roligt för dem att komma och se andra, många av dem är ju hemma och ser inte folk, säger Dahlbom.

Fastän tränandet inte ser annorlunda ut under pandemin så finns det ingen brist på motivation inom KSF-spelarna när det gäller att komma ut och träna med varandra. Spelarna måste hålla avstånd från varandra, laget har med handsprit och om de är inomhus så har de munskydd på under pauserna. Det har ändå inte stoppat laget från att träna. De tycker alla att det är skönt att få vara ute igen.

Det är nog mycket skönare att vara ute igen, än att vara inne och träna. Det är ju mycket mindre utrymme inne. Och nu när man är ute i fria luften så är det ju skönt anser tränaren Dahlbom.

Senaste nytt