EU vill förbjuda import av rysk olja – det blir dyrt för Finland

Import av rysk olja ska förbjudas, föreslår EU-kommissionen. Finland är ett av de länder i Europa som importerar mest rysk olja. Den måste nu ersättas med nya, dyrare energikällor.

Rysk olja kommer att fasas ut inom sex månader och bland annat importen av bensin förbjuds före årets slut. Importförbudet är en del av EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland. 

EU kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att det inte kommer att bli lätt eftersom flera EU-länder är beroende av rysk olja. 

Sanktionsförslaget innebär en hel del ekonomiska omställningar för Finland. Bland annat är frågan nu vad som händer med de cirka 150 000 finska hushåll som uppvärms med oljepannor, och hur bilförare ska stödjas i övergången från bensin- till elbilar. Någon slags ekonomisk kompensation kan bli aktuell.

Finlands beroende av fossila bränslen har ändå minskat och fokuset på grön elproduktion har blivit större. Exempelvis finns vindkraft och väte-energi som energialternativ. Problemet är att de är dyrare, skriver HBL-journalisten Katarina Koivisto i en kommentar tidigare i vår. 

“Många av de som setts som framtidens energikällor har inte varit konkurrenskraftiga så länge vi importerat billig energi från Ryssland. Nu behövs också de dyrare sätten att producera energi.”

Förslaget om importförbud ska nu behandlas av de 27 EU-medlemsländerna.

Källa: Yle, HBL

Senaste nytt