Finska universitet välkomnar ukrainska flyktingar – ”För tre veckor sedan hade vi fått 800 förfrågningar”

Kriget i Ukraina avbröt studierna för många ukrainare och nu har flera universitet i Finland erbjudit ukrainska studerande avgiftsfri studierätt. Intresset för studierna har varit stort.

Då kriget i Ukraina började tvingades ukrainska universitet stänga. Helsingfors universitetets ledning beslöt snabbt att öppna upp ansökningen för ukrainska studerande även om ansökan vanligtvis är öppen endast två gånger per år. Utan detta beslut skulle nästa ansökningstid börjat så sent som i november.

Kai Nordlund, prorektor vid Helsingfors universitet, berättar att studierätterna väckt stort intresse.

Kai Nordlund sitter och tittar in i kameran. Har på sig kostym och glasögon.
Universitetet vill hjälpa ukrainska studeranden, säger Helsingfors universitets prorektor Kai Nordlund. Bild: Helsingfors universitet

– För tre veckor sedan hade vi fått 800 förfrågningar. Förra veckan hörde jag att 40 personer hade fått studierätt. Det är dock viktigt att förstå att det här endast är specialstudierätt för vissa kurser. Det är inte samma sak som examensstudierätt, kommenterar Kai Nordlund. 

I andra delar av Finland har universiteten gjort liknande beslut. Bland annat Östra Finlands universitet har öppnat sin ansökan och erbjuder nu studieplats för 20 ukrainska studeranden. Också dessa studierätter har väckt intresse.

Tapio Määttä ler och tittar in i kameran. Han har på sig en lila slips.
Ukrainska studeranden har kunnat påbörja sina studier på Östra Finlands universitet från och med 1 april, berättar Tapio Määttä. Bild: Varpu Heiskanen / Östra Finlands universitet

Hittills har vi fått 135 ansökningar men ingen har dock ännu hunnit påbörja sina studier. Alla har inte än anlänt till Finland men så snabbt de är här så ska de nog kunna börja bekanta sig med universitetet, berättar Tapio Määttä, akademisk rektor på Östra Finlands universitet.

Universiteten arbetar hårt för att studierna ska börja smidigt och studerandena ska känna sig välkomna. 

Jag har inte hört någon feedback om hur studierna börjat. Men i allmänhet är det ett gott tecken om universitetets prorektor inte hör någon feedback, skrattar Nordlund.

Senaste nytt