Idag uppmärksammas studerandes psykiska hälsa – krig och coronapandemi påverkar unga

Dagen för psykisk hälsa bland studerande uppmärksammas idag av Nyyti ry. Mental ohälsa är ett problem som många unga kämpar med dagligen. Pandemin och nu även kriget i Ukraina har förvärrat situationen för flera unga, särskilt bland studerande.

Idag ordnar föreningen Nyyti ry dagen för psykisk hälsa bland studerande. Föreningen jobbar för studerandes välmående. Kampanjen har uppmärksammats hela veckan och syns på flera håll i Helsingfors. Bland annat Teknologföreningen deltar och samlar in pengar tillsammans med Mieli ry i den så kallade Wappumieli-insamlingen.

Om du går längs Mannerheimvägen kan du se ett stort färgglatt plakat med texten ”Iloista wappumieltä!” pryda köpcentret Forums vägg. Malena Österman studerar för fjärde året på Aalto-universitetet och var med och göra plakatet.

Malena Österman tycker att det är roligt att kunna göra något konkret för att hjälpa ungas mående. Bild: Liam Törnqvist

– Vi gör allting av god vilja, säger Österman som är Teknologföreningens (TF) phuxivator.

Föreningen ordnade ett så kallat vappentåg förra veckan, under vilket förstaårsstuderande bjöds på munkar och mjöd samt fick måla på plakatet.

 

Insamling för förbättrad mentalvård

Wappumieli-insamlingen har redan fått in över 3 000 euro. Insamlingen vill också uppmärksamma Mielis verksamhet. Mieli rf har bland annat en chatt som är öppen dygnet runt.

Samtidigt understryker Österman att det råder personalbrist på Mieli rf och att endast vart femte hjälprop besvaras. Teknologföreningen och Mieli rf hoppas att projektet väcker en större vetskap om problemet, så att allas behov uppfylls.

– Att unga behöver hjälp, men inte vet varifrån de kan få den vill vi åtgärda, säger Österman.

Österman har själv upplevt att studerandes välmående har förvärrats under pandemin.

– Visst har man känt av det själv och sett att sina vänner har gått igenom tuffa tider och nu med kriget så behöver studerande mer och mer hjälp, säger Österman.

 

Studerandes psykiska hälsa har förvärrats under pandemin

Ett sämre välmående bland studerande har även märkts på Helsingfors universitet. Studerande har känt sig utmattade av distansstudierna under coronapandemin.

– Vår forskning visar att studielusten kollapsade och studieutmattningen ökade kraftigt under pandemin, säger akademiprofessor Katariina Salmela-Aro vid Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande.

”Det viktigaste är att försöka leva sin vardag som vanligt och försöka hålla humöret uppe”

Studerande berättar att det har varit svårt att strukturera sina skoldagar och att känna sig motiverad i sängen framför en skärm. I studien har nästan 5 000 studenter deltagit.

Det har varit ansträngande för både studerande och lärare, eftersom lärares resurser inte har räckt till för att uppfylla studerandenas behov.

Välbefinnande och lärande går hand i hand. Många har flyttat till en ny studieort och känner kanske inte så många. Att man inte har haft möjligheten att ha fysiska evenemang eller lektioner tillsammans har lett till att många studerande känt sig ensamma.

 

Nyytis arbete har inte förändrats, endast problemen

Nyytis arbete har ändå inte förändrats särskilt mycket under pandemin, säger verksamhetsledare Minna Savolainen i ett mail. Men det har skett en förändring i problemen bland studerande.

– De utmaningar som studerandena har upplevt har återspeglats i Nyytis verksamhet, säger Savolainen.

Kriget i Ukraina har också förorsakat oro och rädsla om framtiden bland unga på samma sätt som i början av coronapandemin. Föreningen har organiserat gruppchattar där vem som helst kan diskutera ämnet.

 

Senaste nytt