Regeringen förbjuder stora publikevenemang – festivalarrangörer drabbas hårt

Regeringen har valt att förbjuda alla stora publikevenemang fram till slutet av juli. Många av sommarens festivaler kommer ställas in och flera arrangörer är nu oroliga över hur de ska klara sig.

Bild från förra årets Ruisrocka-festival. Bild: Riikka Vaahtera/Ruisrock 2019
Bild från förra årets Ruisrocka-festival. Bild: Riikka Vaahtera/Ruisrock 2019

I går kväll meddelade regeringen att alla stora publikevenemang kommer att förbjudas i juni och juli. Det här innebär att en stor del av sommarens festivaler kommer att ställas in. 

I praktiken innebär inte regeringens beslut att festivalerna ställs in, utan varje arrangör måste själv fatta beslutet om att evenemanget ska annulleras. Tidigare i veckan meddelade bland annat arrangörerna för musikfestivalerna Ruisrock och Pori Jazz att de inte kommer att ordna några festivaler i sommar.

 Niklas Rosström arbetar som nöjesproducent och han är orolig över de långvariga effekterna som restriktionerna kan ha. Enligt honom är ett av de största problemen att det saknas en plan för hur staten ska understödja arrangörerna ekonomiskt.

 — Jag är besviken över att regeringen säger att man inte får ordna evenemang, men att man inte har en plan för hur arrangörerna ska klara sig ekonomiskt. Precis som man beviljar understöd till resten av företagsvärlden måste man hitta på en lösning för nöjes- och evenemangsarrangörerna.

Rosström lyfter också fram att kulturbranschen är en av de branscher som har drabbats hårdast av coronakrisen. 

— Det är en stor katastrof. Det finns många i nöjes- och artistbranschen som lever på att ordna evenemang och nu kan man inte ha någon verksamhet, säger Rosström.

Rosström påpekar också det inte bara är arrangörerna som påverkas, utan att många artister också tar skada av beslutet.

— Många andra kulturarbetare kommer att bli utan jobb. Trots att det finns flera aktörer som delar ut understöd så blir många lämnade helt utan inkomst, säger Rosström.

Enligt de nuvarande restriktionerna kan större publikevenemang ordnas från och med augusti. Rosström tror trots detta att det kan vara svårt för arrangörerna att ordna festivaler när förbudet upphävs.

— Man vet inte om folk kommer att köpa biljetter och arrangörerna är kanske inte villiga att ta så stora risker. Man vill inte engagera dyra artister när man inte vet hur läget ser ut i framtiden.