Studerande ser inte nykterhet som ett hinder för att festa

Fest och alkohol är oskiljaktiga för många inom festkulturen. Att festa nyktert kan anses som något modigt och banbrytande, samtidigt som veckoslut fyllt av fylla och ångest dagen efter är det normala.

Människor i en mörk miljö som dansar
Bild: Selma af Schultén

En svagt stigande trend av nykterhet kan synas i samhället i form av utökat utbud av alkoholfria alternativ i butikerna och bland annat växande poddar och profiler som lyfter upp ämnet. Inom studiekulturen råder det ännu en stark självklarhet av alkoholkonsumtion, där alkoholhetsiga snapsvisor och dryckeslekar är en långvarig tradition.

”När jag får frågan ‘Varför dricker du inte?’ brukar jag svara med ‘Varför dricker du?”

Milla Varjovaara är förstaårsstuderande och nykter. För henne har alkohol aldrig känts som något nödvändigt, hon har inte heller känt sig lockad efter att ha sett alkoholens baksidor. Varjovaara deltar ändå flitigt i studielivets alla olika evenemang.

Jag älskar att dansa och träffa nya människor. Och jag har aldrig behövt alkohol för att känna att jag behöver våga göra något.

Varjovaara har inga problem med att öppet visa att hon är nykter och hon diskuterar gärna ämnet med sina medstuderande. 

När jag får frågan ”Varför dricker du inte?” brukar jag svara med ”Varför dricker du?”, och det är många som inte någonsin fått den frågan eller ens reflekterat över det. 

Varjovaara tycker det pratas allt för lite om alkoholens egentliga baksidor och hon skulle gärna se fler uttalade alkoholfria evenemang i studielivet. 

Det finns en underliggande konsensus av att man dricker på många evenemang fastän det inte uttalat är en fest eller sits, och jag tycker det borde finnas fler evenemang där alkohol inte alls är en grej.

Två personer, en klädd i svart och andra i vitt, står i skola och ler mot kameran
Morris Liemola och Milla Varjovaara tycker att nykterhet bör diskuteras och lyftas fram ännu mera.

Studerande Morris Liemola har alltid varit relativt återhållsam till alkohol, men valde för ungefär ett år sen att ordentligt dra ner på sin alkoholkonsumtion och dricker numera bara vid enstaka tillfällen. En av de främsta orsakerna var hans psykiska och fysiska hälsa.

Jag kände att jag mådde jättedåligt när jag druckit stora mängder alkohol, och dagen efter kunde jag få en sån stor ångest som kändes onödig.

I början kunde han tycka att det kändes konstigt att vara nykter på fest, men det finns en social aspekt av att festa nykter som Liemola tycker han gynnats av. 

Jag har lärt mig att bemöta olika situationer på ett annat sätt och man är absolut mer närvarande i sin egen tillvaro.

Både Liemola och Varjovaara studerar vid Svenska social- och kommunalhögskolan och i deras studentorganisation, StudOrg, har önskemål om utökat utbud av alkoholfria alternativ bemötts bra. 

Jag lade in ett önskemål om att alkoholfri öl ska finnas i baren på evenemang, och på nästa sits fanns det, säger Liemola. 

Under min första höst som studerande så kontaktade styrelsens klubbmästare mig och de andra nyktra förstaårsstuderande så vi fick prata ihop oss och sätta ihop en lista med vad vi önskade att dricka under sitserna och evenemangen, säger Varjovaara. 

Varjovaara vill gärna fungera som ett exempel för andra som vill vara nyktra, eller stundvis inte vill dricka, men ändå gå på fest. 

Att jag ändå alltid är på fest nykter är ju redan lite av ett ”statement”, jag visar att man inte behöver alkohol för att ha roligt.

Lyssna på podden ”Nyktra till?” på Smockas Soundcloud, om du är nyfiken på att höra mer om nykterhet inom fest- och studerandekultur.

Två personer sitter vid ett bord och skrattar. På bordet finns vinglas, vin och vindruvor