Många drömmer om att få en katt och många katter väntar på att få ett hem. I Facebook-grupper ämnade för omplacering av djur hittar man otaliga inlägg med folk som söker en katt. Ännu flera inlägg handlar om katter som söker ett hem, både ungar och vuxna. Dessutom har djurskyddshemmen egna kattannonser på sina hemsidor.
Teija Löfholm är frivillig djurskyddsrådgivare vid SEY i Jakobstad. Hon är ofta den första som folk ringer till när det kommer till djurskyddsärenden i Jakobstadsnejden.
– Till djurskyddshemmen i Finland kommer årligen mellan 10 000 och 15 000 katter, säger Löfholm.
Katterna kan vara övergivna eller förvildade, alltså katter som varit hemlösa ett tag och skapat en population på egen hand. Av de bortsprungna katterna som kommer till djurskyddshemmen hittas bara en av tio ägare. Oftast är det ägarna till chippade katter som får sin katt tillbaka. Till djurskyddshemmen förs också inavlade och sjuka katter som folk inte längre vill eller kan ta hand om.
– Vissa kan fortsätta leva efter lite vård, men största delen måste tyvärr avlivas, säger Löfholm.
I till exempel katthuset i Vasa finns det katter som bott där i flera år
Både kattungar och katter går igenom samma process när de kommer till djurskyddshemmen. Först gör man ett veterinärbesök för att kontrollera kattens hälsa. Där blir de avmaskade och får mikrochip. Sedan sätts det ut en annons för dem. Väldigt unga katter måste vänta tills de antas vara över 14 veckor gamla innan de kan ges bort. Det tar i allmänhet runt en månad eller mindre att hitta ett nytt hem åt en kattunge. En vuxen bondkatt kan däremot vänta flera månader eller till och med år innan den hittar ett nytt hem.
– I till exempel katthuset i Vasa finns det katter som bott där i flera år, säger Löfholm.
Katter som har fin färg eller lång päls brukar också hitta ett hem snabbare. I Facebook-grupper finns det flera som söker efter katter med ett specifikt utseende. Det ständiga sökandet efter kattungar eller katter med specifikt utseende leder till att de vanliga bondkatterna inte hittar nya hem.
– Jag har till och med hört om folk som skaffar en kattunge men ger bort den då den blir vuxen och skaffar en ny kattunge, säger Löfholm.
Även gratiskatter kostar i längden
Folk kunde börja byta sina katter mot ett paket Juhla Mokka
Enligt Löfholm så kan vissa ta alltför snabba beslut när de ser en söt kattunge som inte kostar någonting. De tänker inte på kostnaderna efter adoptionen som är de allra största. Det krävs väldigt mycket pengar till mat, veterinärbesök och mediciner.
– Vi har länge förespråkat att man aldrig ska ge bort katter gratis. Men det ledde till att folk kunde börja byta sina katter mot ett paket Juhla Mokka, säger Löfholm.
I Finland finns det ännu en hel del kattfabriker, alltså hushåll där man låter katterna bli dräktiga om och om igen för att sedan sälja kattungarna och göra vinst. Vissa har tagit hundratals euro per kattunge. Orsaken till de höga priserna är att försäljarna vill försäkra sig om att köparna tänkt igenom sitt beslut.
– Det är rätt tänkt på sätt och vis, men de som har kattfabrikerna tjänar på det. Det blir liksom fel väg, säger Löfholm.
Konsekvensen blir då att det fortsätter att födas en massa kattungar som ofta är inavlade och sjuka. Det är viktigt att man kastrerar sina katter om man inte vill att de ska få kattungar. Enligt Löfholm hittar kattungarna oftast ett hem. Om katterna inte hittar nya hem har kattuppfödarna ibland släppt ut dem i naturen eller utnyttjat folks empati.
–Jag har både sett och hört om folk som hotar med att avliva kattungarna om inga hem hittas och på så sätt lägger press på folk att rädda dem, säger Löfholm.
Attityden till katter måste ändras
Enligt Löfholm skulle nog ett kattregister kunna göra viss skillnad, men den största ändringen borde ske i folks attityder kring att äga katt.
– Katter kan inte längre ses som varor.
Till exempel om en katt försvinner från sitt hem så är det få som anstränger sig för att hitta dem. Om en hund försvinner är det ofta ett helt gäng som systematiskt söker efter den under lång tid. Det finns en utbredd missuppfattning i Finland om att katter klarar sig själva.
Det är som ett barn. Om man har ett barn så kastar man inte bort det om det blir sjukt eller beter sig dåligt.
En lovande lösning är en lagändring där djurens egenvärde skulle säkras i lagen. Löfholm önskar också att folk skulle tänka efter mer innan de skaffar katt, och varifrån den kommer. De lever länge och man ska ta hand om dem så länge de lever.
– Det är som ett barn. Om man har ett barn så kastar man inte bort det om det blir sjukt eller beter sig dåligt. Är man inte redo för det så ska man inte skaffa katt.
Är det etiskt att skaffa en kattunge då det redan finns många katter som söker ett hem?
Löfholm anser att det är knepigt att svara på en sådan fråga, eftersom hon förstår att många vill vara med under kattungens uppväxt och utveckling.
– Helst av allt skulle jag vilja se att alla katter som är utan hem skulle få ett.