Ramadan påbörjas i undantagsförhållanden

Muslimernas heligaste månad, ramadan, förväntas att påbörjas på tisdag 13 april. Nu andra året i rad tvingas ramadan att firas i undantagsförhållanden, vilket innebär vissa begränsningar i de muslimska traditionerna.

Den heligaste månaden för muslimer är ramadan, vars början markeras av första synen på nymånens skära. Nymånen förväntas i år att kunna ses för första gången på tisdagen 13 april, lite beroende på var på jordklotet man befinner sig. Ramadan präglas av den fasteperiod som räcker tills månaden tar slut, det vill säga tills den kväll den sista månskäran har försvunnit.

För firande muslimer innebär fastan att de avstår från ätande, drickande, rökande och sexuella relationer under tiden mellan soluppgång och -nedgång.

För andra gången tvingas man nu fira ramadan i undantagsförhållanden på grund av coronavirusepidemin. Begränsningarna påverkar främst mängden av och storleken på sociala sammankomster, vilka under vanliga år är en naturlig del av ramadan. Saudi-Arabien har meddelat att endast personer som är immuna mot covid-19 släpps in i landet på sin vallfärd, som oftast riktas mot Mecka eller Medina.

De flesta religiösa vetare och organisationer i muslimvärlden har godkänt att mottagning av coronavaccin inte bryter fastan. Därför uppmuntras muslimer att ta vaccinet trots ramadan i flera länder.

Senaste nytt