Reality-tv – lättsam underhållning, eller?

De senaste åren har de etiska aspekterna kring reality-tv diskuterats allt mer. Reality-serier som The Bachelor, Ex on the beach och Love Island får väldigt stor uppmärksamhet och många av deltagarna blir kändisar. Det gemensamma temat för dessa serier är kärlek, framför allt kärleksproblem. Hur etiskt är det egentligen att se andra människors drama, relationer och kärleksproblem som underhållning? Hur känns det att delta i en serie där ens liv och relationer filmas dygnet runt?

Jerry Vainio medverkar i vårens säsong av Ex on the beach Finland. Serien går ut på att åtta singlar reser till en lyxvilla för att festa och eventuellt hitta kärlek. Dock anländer singlarnas före detta partner till villan och då uppstår ofta konflikter.

Jerry Vainio
Jerry Vainio är med i vårens säsong av Ex on the beach Suomi. Bild: Privat

Vaino berättar att det lätt kan uppstå drama då man är instängd med samma människor dygnet runt, utan telefon och utan kontakt med omvärlden.

– Det är en väldigt liten del av det som filmas som publiken ser. Då jag kollade igenom avsnitten så märkte jag att fokuset främst var på dramat, inte på då vi umgicks och hade kul, säger Vainio.

Problematiskt att använda andra människors konflikter som underhållning

Den här typens reality-serier är väldigt populära eftersom vi är intresserade av andra människors melodramatiska problem, säger Pauliina Tuomi som är postdoktoral forskare vid Tammerfors universitet. Hon har forskat i reality-tv och provokativ medieproduktion.

– Reality-tv är en så populär genre eftersom de ofta använder sig av provokation för att skapa känslor hos tittaren, säger Tuomi.

Pauliina Tuomi
Pauliina Tuomi forskar i reality-tv och provokativ media. Bild: Privat

Det kan vara etiskt problematiskt att använda andra människors konflikter som underhållning. Man glömmer lätt bort att det är fråga om en människa med riktiga känslor bakom skärmen. 

– Forskning visar att många deltagare har mått dåligt, känt sig utnyttjade och representerade på fel sätt, säger Tuomi.

Enligt Tuomi får flera deltagare inte heller prata om sina erfarenheter i programmet de varit med i eftersom de är bundna till kontrakt. 

Jerry Vainio har inte mått dåligt av att medverka, men tillägger att det lätt kunde uppstå mindre konflikter. Oftast var det små, onödiga grejer som ledde till problem och som ingen skulle ha brytt sig om utanför huset. 

– Jag har själv inte påverkats negativt av att ha deltagit i Ex on the beach. Producenterna valde ut människor som de tror skulle passa in i serien, säger Vainio. 

Trots kritik och smutskastning är reality-tv ändå omtyckt

En annan problematisk aspekt är att publiken ofta smutskastar deltagarna efter att serien kommit ut. Vainio har ändå inte själv upplevt det.

Pauliina Tuomi tillägger att producenterna till många realityprogram rättfärdigar det kontroversiella innehållet som visas genom att säga att de vill hjälpa deltagarna att hitta kärlek. Detta skapar en illusion av att de tänker på deltagarnas bästa. Reality-tv är en bransch med stor omsättning, så pengarna kommer oftast före de etiska aspekterna.

– Den främsta anledningen till att vi dras till kärlek som tema är att vi alla kan relatera till det. Vi har alla egna förhållanden, synpunkter och åsikter gällande kärlek, säger Tuomi.

Trots att det finns många problematiska aspekter i genren reality-tv är den ändå väldigt omtyckt och får publiken att återvända från säsong till säsong. 

– Jag kollar själv på reality-tv, men det är svårt att inte tänka kritiskt medan jag kollar, säger Tuomi.

Senaste nytt